top of page

Novinari su glas nevidljivih

Kad smo saznali da u našem 8. a razredu postoji roditelj koji se bavi novinarstvom, nije nam preostalo ništa drugo nego da zamolimo gospođu Andreju Hudika da se pridruži našem projektu „Zanimljiva zanimanja“. Na našu sreću, glavna urednica Indexa posjetila nas je 13. listopada na satu razrednika. Gospođa Hudika završila je jezičnu gimnaziju jer kako su joj drugi bili rekli - jezici su budućnost. Nakon završene srednje škole upisala je Učiteljski fakultet te postala diplomirana učiteljica razredne nastave. Pri kraju fakulteta tražila je posao i slučajno naišla na oglas u kojem se tražila osoba za unos podataka u računalo. Iako to nije znala raditi, bila je voljna učiti i dobila je posao. Kasnije je polako napredovala da bi stigla do mjesta glavne urednice, a u taj se posao zaljubila na prvi pogled.

Prema njenim riječima teško je opisati posao glavnog urednika: „Kad god me trebaš trebaš, tu sam“. Može raditi od kuće pa se s kolegama spojiti online, ali nekad mora biti i u redakciji. Radno vrijeme je također neodređeno jer ovisi o količini posla i novostima. Kad god naleti na kakvu vijest ili događaj za koji misli da bi njihovi čitatelji trebali biti obaviješteni, javi se u internu online zajednicu i sve svoje kolege istovremeno

obavijesti o tome. Jedna od najdražih rubrika joj je sport i nastoji promovirati što više mladih sportaša koji se bave raznim sportovima koji nisu medijski popraćeni poput nogometa.

Saznali smo da novinarstvo nije posao za ljude koji se boje policije i suda jer, kako nam je otkrila, često su ju zastrašivali, a novinari ne smiju otkrivati svoje izvore informacija. Dobar novinar mora biti razgovorljiv i ustrajan jer ljudi na „škakljivim pitanjima“ često znaju skrenuti s teme, pogotovo u javnosti. Treba biti hrabar i usuditi se pitati sva pitanja čiji se odgovori traže te također brz jer će i drugi portali velikom brzinom objaviti vijest. Novinarstvo je, nažalost nedovoljno cijenjen, ali jako važan posao jer se bavi razotkrivanjem istine i pomaganjem onima čiji se glas ne može probiti u javnost. Istinu o novinarstvu i o poslu glavnog rednika otkrila nam je Andreja Hudika.


Kaja Brkić

bottom of page