top of page

Tajne zvijeri i golubova Gorskog kotara

Dana 18. 10. osmi razredi išli su na poučnu terensku nastavu u Gorski kotar. Većina nas barem je jednom prolazila kroz taj šumoviti dio Hrvatske kako bi došla do mora, no jeste li se ikada zapitali što se sve nalazi u tom području? Ako je odgovor da, provedite vrijeme sa mnom istražujući tajne Gorskoga kotara.


Velike zvijeri - centar za posjetitelje


Na putu do Fužina zaputili smo se u Centar za posjetitelje - Velike zvijeri, koji se nalazi u

Staroj Sušici. To je centar u kojemu možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Iako sam centar površinom nije velik, sadrži najvažnije predmete i informacije pomoću kojih možemo saznati sve o zvijerima toga područja. U prvoj prostoriji smo ih uz pomoć vizualnih modela mogli vidjeti, čuti njihove zvukove, ali i osjetiti mirise koji su im bliski.

U drugoj prostoriji gledali smo film koji nas je dublje uveo u njihove živote, ali i načine

na koji ih ljudi istražuju. Zanimljiva činjenica je da samo dva vuka već čine čopor. Iako sam očekivala da će centar biti veći, manjak površine je kompenziran raznim bogatim i realističnim dekoracijama.



Pauza za obrok


Između dva planirana posjeta u Fužinama smo otišli u restoran koji je imao lovačku i šumsku temu, a koja se poklapala s terenskom nastavom. Kao na svakom izletu, jeli smo pomfrit i bečki odrezak, uz koji nam je poslužen i desert koji bi se u najmanju ruku mogao opisati neobičnim.


Park šuma Golubinjak


Nakon ručka nam je trebala neka mirnija, opuštajuća destinacija za šetnju pa je prava opcija bila Park šuma Golubinjak. U njoj smo najprije vidjeli najveću jelu - "Kraljicu šume", koja ima i više od 250 godina, a zatim smo se uputili i prema Golubinjoj špilji, koja ima veliki ulaz i mali izlaz. Po njoj je park i dobio ime. Prošli smo i kroz Paklena vrata visoka osam metara, a nakon nekog vremena šetajući smo došli i do Ledene špilje. Ime je dobila po snijegu koji se nekad zadržavao skroz do ljeta. Špilju su navodno u prošlosti koristili slastičari, koji bi zimi u nju kroz otvor ubacivali snijeg, a ljeti ga koristili za pravljenje sladoleda. Moram priznati da sam mislila da će šetnja biti više opuštajuća. Iznenadilo me mnogo strmih, napornih dijelova kod kojih treba biti oprezan. Nismo obišli cijeli park jer nismo imali dovoljno vremena, ali preporučujem da odvojite jedan slobodan dan i posjetite tu predivnu šumu.



Kraj putovanja


Ovim izletom istražili smo samo djelić Gorskog kotara, koji je uistinu bio zanimljiv. Voljela bih da smo imali više vremena jer mi nije bilo dovoljno kako bih zadovoljila svoju znatiželju. Možda jednom u budućnosti obiđemo još neke dijelove toga kraja.

Uglavnom, možete znati da je izlet uspješan kad se zabavljate i ujedno nešto naučite, a ovo je bio jedan baš takav.


Gabriela Grobenski (8. c)

bottom of page