top of page

Bella Italia

U petak, 20.10. 2023., učenici šestih, sedmih i osmih razreda koji pohađaju izbornu nastavu talijanskoga jezika proveli su dan u Veroni u pratnji profesora naše škole, a u organizaciji profesorice talijanskog jezika Miroslave Šovanj Spajić.

Naša prva destinacija bio je dvorac Castelvecchio. Sagrađen je za poznatu dinastiju Scaligeri u blizini rijeke Adige. Dvorac je jedan od važnijih muzeja u gradu i u njemu se čuvaju zbirke renesansne umjetnosti sa skulpturama, arheološkim nalazima, minijaturama, keramikom itd. Potom smo otišli na najstariji trg u Veroni, Piazza delle Erbe, koji je proglašen najljepšim trgom na svijetu. U središtu trga nalazi se Fontana di Madonna Verona. Trg se ne može napustiti bez da se prođe ispod mosta L'Arco della Costa, koji spaja Piazzu delle Erbe sa susjednom Piazzom dei Signori, a zajedno čine najznačajne trgove grada. U središtu se nalazi spomenik Danteu - najvažnijem talijanskom književniku svim vremena, autoru Božanstvene komedije.



Turistički najatraktivnije mjesto koje smo posjetili je La casa di Giulietta. Prema dostupnim izvorima najvjerojatnije je riječ o kući u kojoj je živjela obitelj Julije iz poznatog Shakespeareovog djela Romeo i Julija. Brončani kip Julije smješten je u dvorištu ispod jednog balkona, odnosno na mjestu gdje se navodno susretao najpoznatiji svjetski ljubavni par. Ako niste znali - osim Pule i Rima - i Verona ima svoju arenu. Arena u Veroni poznata je po velikim opernim predstavama koje se u njoj održavaju i jedna je od najbolje očuvanih antičkih građevina te vrste.

Nakon obilaska navedenih znamenitosti otišli smo na zasluženi ručak. Vjerujem da pogađate da smo za ručak jeli, a što drugo nego pizzu. Poslije ručka prošetali smo gradom i kupili suvenire koji će nas podsjećati na ovaj predivni grad. Savjetujem vam da prvom prilikom posjetite Veronu i doživite njezinu ljepotu.


Klara Mrkonjić

bottom of page