top of page

Karate u Hrvatskoj

Nastavljamo priču o karateu i to poviješću ove borilačke vještine u Hrvatskoj.

U Zagrebu je 1951. godine osnovan Akademski jiu-do klub „Zagreb“, koji u sklopu Sveučilišta u Zagrebu 1952. godine postaje članom Akademskog sportskog kluba „Mladost“, a 1957. godine osnovan je judo klub „Kata“, u kojem se vježbao karate.

Prvi čovjek koji je demonstrirao karate vještinu bio je vijetnamski trener Trin Tan Tana, a prvo momčadsko natjecanje u karateu održano je 1972. godine.

Natjecanja se održavaju na borilištu koje se zove tatami. To je strunjača kvadratnog oblika debljine 2,5 cm. Natjecatelji nose kimono - tradicionalni japanski odjevni predmet, a jedan od natjecatelja mora imati crvenu maramu oko pojasa. Obavezno je nošenje štitnika za potkoljenice i listove, gumenog štitnika za zube te rukavica. Bodovi se dobivaju ako se protivnika udari nogom u glavu ili se napravili vazari - izbacivanje protivnika iz balansa. Natjecanje u katama može biti ekipno ili pojedinačno. U ekipnome može sudjelovati najviše troje natjecatelja. Svake godine održavaju se ispiti za pojaseve. Ovisno o vrsti karatea, postoje različite razine pojasa.


Neki od najboljih hrvatskih karatista su Ivan i Anđelo Kvesić. Smatram da je najbolja Hrvatska kyokushin karatistica, a ujedno i moj idol, Nika Jakobović, koja je osvojila dvije godine za redom srebro i jedne godine broncu na Europskom prvenstvu u borbama u kategoriji -55kg. Ovime završavamo putovanje karate svijetom, za koji se nadam da je neke od vas zainteresirao, a možda i potaknuo da se početne baviti njime.


Ana Greganić

bottom of page