top of page

Obilazak zagrebačkog Mirogoja


Dana 28. listopada 2019. učenici povijesne i geografske grupe OŠ Malešnica, pod vodstvom profesorica povijesti i geografije – Vesne Đurić i Lidije Zonjić, obišli su zagrebačko groblje Mirogoj. Svaki učenik pripremio je izlaganje o jednoj znamenitoj osobi i prezentirao svoj rad.


Mirogoj je središnje zagrebačko groblje, smješteno na obroncima Medvednice. Smatra se jednim od najljepših u Europi. Također je predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Zbog velikog broja sahranjenih znamenitih osoba naziva se i hrvatskim Panteonom. Neke od znamenitih osoba koje počivaju na Mirogoju su: Ena Begović, Ivana Brlić-Mažuranić, Krešimir Ćosić, Ljudevit Gaj, Miroslav Krleža, Vatroslav Lisinski, Vladimir Nazor, Dražen Petrović, Petar Preradović, Stjepan Radić, Franjo Tuđman i Rudolf Perešin.

Hermann Bollé, arhitekt i graditelj Mirogoja, pokopan je u arkadama, u trećem paviljonu, s desne strane. Prva osoba sahranjena na Mirogoju, dan nakon otvorenja, bio je sportski pedagog i učitelj mačevanja Miroslav Singer.


Neki od spomenika koje su učenici obišli su Glas hrvatske žrtve - Zid boli, grobnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te središnji križ, kod kojeg su zapalili svijeće. Izlet su završili nezaobilaznim ručkom u McDonald'su, nakon kojeg su se uputili prema školi.


Maria Marton i Laura Matić Zbiljski (8. C)

bottom of page