top of page

Prijestolje od knjiga

U moru noviteta iz područja fantastike, odlučila sam se osvrnuti na mladu i nadarenu spisateljicu, koja piše pod imenom Sarah J. Maas. Već kao šesnaestogodišnjakinja ispisala je stranice svog najpoznatijeg romana Prijestolje od stakla. Taj roman ujedno je bio početak istoimenog serijala.

Prijestolje od stakla knjiga je prožeta raznovrsnim napetim događajima, neočekivanim zapletima i neraskrinkanim tajnama. Maas je kao tinejdžerica znala kakvo štivo privlači njene vršnjake te se time vodila pišući ovaj roman. Fantastičnom radnjom kojoj ne nedostaje ni romantike, Prijestolje od stakla čitatelje drži prikovanima uz knjigu. U romanu pratimo osamnaestogodišnju Celeanu otkad ju je prijestolonasljednik Dorian izbavio iz ropstva u rudniku Endovier, u kojem je služila kaznu. Ona je ubojica od koje strepi cijelo kraljevstvo, a dovedena je na dvor kako bi se natjecala za mjesto kraljeva borca koji bi radio kraljev prljavi posao. Boreći se za svoju slobodu i bježeći od smrti, Celeana Sardothien otkriva razne tajne dvora i upoznaje se s nadnaravnim znakovima, jedinim izvorom moći od nestanka magije.

Prijestolje od stakla tek je početak Celeanine opasne priče, a ostale knjige su sve napetije i uzbudljivije. Sjajna suvremena autorica Maas zasigurno opravdava svoj ugled i kvalitetu svojih djela u svakom pogledu. Smatram da njene knjige vrijedi čitati upravo zbog zanimljivih fabula, emocija koje budi u čitateljima i usporedbe stvarnog svijeta s onim u knjizi.


Paola Žužul (8. E)

bottom of page