top of page

Putovanje Škotskom

Za vrijeme uskrsnih praznika sa svojom sam obitelji posjetila Ujedinjeno Kraljevstvo. Avionom smo stigli u mjesto u okolici Londona, gdje smo unajmili auto i zaputili se na dalek put do glavnog grada Škotske Edinburgha, koji trajao više od osam sati.

Sljedeća tri dana proveli smo upoznajući Edinburgh. Unaprijed smo kupili karte za atrakcije koje se plaćaju (Edinburški dvorac, Muzej iluzija, Zoološki vrt, Prirodoslovni muzej). Nastojali smo izbjegavati restorane u centru grada u koje uglavnom odlaze turisti te smo tražili male lokalne restorane s domaćim jelima. U Škotskoj je riba puno češća na meniju nego kod nas, a tradicionalno jelo je riba s pomfritom (fish and chips). Vrijeme - magla i kišica - uklopili su se u arhitekturu i stil grada.



Nakon Edinburgha smo se uputili prema jezeru Loch Ness i u mjestašcu Fort Augustus proveli smo dva dana. Obišli smo jedan od mnogih škotskih otoka - Isle of Sky na kojem smo se popeli na vidikovac Old Man of Storr, posjetili vijadukt na kojem je snimana jedna od scena iz serijala o Harryju Potteru, mnogobrojne dvorce te cestu na kojoj je sniman James Bond - Skyfall. Zadnji dan smo proveli u gradu St. Andrews, koji je prvi na svijetu imao teren za golf. Slijedio je dug povratak u London tijekom kojeg smo se često zaustavljali kako bismo vidjeli prirodne ljepote Engleske i Škotske.



Zadnja četiri dana proveli smo u Londonu. Nismo koristili auto, već smo se vozili podzemnom željeznicom, koja jako dobro povezuje cijeli grad. Obišli smo glavne atrakcije koje su nezaobilazne za svakog turista: Big Ben, Wesminster Abby, Tower Bridge, Churchillove bunkere iz Drugog svjetskog rata te Warner Bros Studio Harry Potter, koji je za prave fanove ostvarenje snova. Vrhunac boravka u Londonu bio je mjuzikl Mamma Mia u kazalištu Novello. U Zagreb smo se vratili puni dojmova s putovanja koje je nadmašilo sva naša iščekivanja.


Kaja Brkić

bottom of page