top of page

Sam u kući - iza kamere

Sigurno ste dosad svi čuli za božićni film "Sam u kući". Već dugo se prikazuje na ekranima uzbuđenih gledatelja, no i dalje ga svake godine željno iščekujemo kao da ne znamo svaku scenu napamet. No, ono što se krije iza kamere i u životima glumaca saznat ćete u ovome članku.


Glavni lik u filmu je devetogodišnji Kevin, kojeg glumi Macaulay Culkin. Gdje je on sada? Čime se bavi? Koliko je star? Ove je godine proslavio 40. rođendan. Glumio je u mnogim filmovima, no onaj koji ga je najviše proslavio bio je upravo "Sam u kući". Priskrbio mu je brojne nominacije, a neke od njih su Zlatni globus i Kid's Choise Awards. Ogromna slava koju je postigao obila mu se o glavu te se odao porocima i mjesečno trošio oko 40.000 dolara na alkohol i drogu. Srećom, prije nekoliko godina prijatelji su mu pomogli te je uspio svoj život dovesti u red.


Macaulay i glumica Kevinove mame, Catherine O'Hara, i danas su vrlo bliski. Prije nekoliko godina u jednom je intervjuu izjavila kako ju Macaulay još uvijek zove mama. Vjerovali ili ne, Catherine je danas plavuša i prepoznali biste ju vrlo teško. Ima 65 godina i u braku je s redateljem Boom Welchom, s kojim ima dva sina. Za razliku od Macaulayeve, njezina filmska karijera još nije završila.



Joe Pesci glumio je Harryja Lymea, vođu "morskih bandita", koji su planirali provalu u Kevinovu kuću. Dobitnik je nagrade Oscar za najboljeg sporednog glumca u filmu "Dobri momci". Završetak svoje filmske karijere, kako bi se posvetio glazbi, najavio je krajem 90-ih. Ipak, 2006. godine glumio je u filmu "Dobri pastir" kao sporedni lik. U filmu "Irac" iz 2019. bio je među glavnim likovima. Oženjen je za američku glumicu Claudiu Haro i ima jedno dijete.

John Heard, koji je glumio Kevinovog tatu, nedavno je preminuo u 72. godini. Imao je četvero djece te je četiri puta bio u braku.

Sjećate li se filma koji Kevin gleda dok je sam u kući? Mnogi misle da je riječ o jednoj sceni iz gangsterskog filma "Angels with dirty faces", no zapravo je to scena iz lažnog filma koji je snimljen samo za potrebe "Sam u kući", a nazvan je "Angels with filthy souls". Ako ste pratili seriju "Prijatelji", sigurno će vas iznenaditi činjenica da se u zadnjoj epizodi serije Monica i Chandler Bing presele u u kuću u kojoj je živio mali Kevin. Možda sitan, ali svim ljubiteljima filma, sigurno zanimljiv detalj.


Izvor fotografija: https://people.com/movies/home-alone-cast-where-are-they-now/


Korina Gluhak, 6. c



bottom of page