top of page

Slijepi gledaju prstima

Dana 31. siječnja 2020. Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 15. Noć muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije bila je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“, a cilj je bio podsjetiti javnost na važnost muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Prva noć muzeja, prije 15 godina, održala se na samo šest lokacija u Zagrebu, a ove godine na 43 lokacije u Zagrebu i preko 200 u Hrvatskoj.



Ove sam godine odlučila posjetiti Tiflološki muzej, koji se smjestio u centru grada, u Draškovićevoj 80. Riječ je o jednom od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, a 2015. osvojio je svjetsku nagradu Živa Award, u kategoriji posvećenost i otvorenost prema posjetiteljima.


Na ovogodišnjoj manifestaciji posjetitelji su imali priliku obići izložbe „Gabriela Butković – Opipljivost forme“ i „Prijeći granicu“ te osjetiti i pokušati shvatiti kako je to živjeti u mraku. Posjetitelje se navodi i poziva da skulpture autorice Gabriele Butković, pod nazivom „Sjena“, istraže prstima kako bi vidjeli očima nevidljivo. U ovom malom, ali suvremenom zagrebačkom muzeju također se moglo doznati nešto o Brailleovu pismu, Kleinovu aparatu te povijesti obrazovanja slabovidnih u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece. Za one najmlađe bila je organizirana radionica „Zagreb pod prstima“.


Laura Matić Zbiljski (8. C)

bottom of page