top of page

Youtuberi, tvitanje i ostale (ne)poznanice

Mnogima su postale neizostavan dio svakodnevice. Što su aplikacije i čemu služe, saznajte u nastavku.


Aplikacije su računalni programi koji se mogu koristiti za štošta. Aplikacije mogu biti zabavne, zanimljive, frustrirajuće, korisne, dosadne...

YouTube je najpopularnija aplikacija jer se na njoj mogu objaviti raznovrsni sadržaji poput videa u trajanju od jedne sekunde do više od 24 sata. Na YouTubeu postoje različiti kanali. Kanali su kao radio stanice - imaju svoje gledatelje, svoja videa i svoje pretplatnike. Najveći kanal je PewDiePie koji ima 69,653.590 pretplatnika. Pretplatnici ne moraju plaćati, nego samo dobiju obavijest kada kanal na koji su pretplaćeni objavi novi video.



Trenutno je jedna od popularnijih aplikacija TikTok. Omogućava objavu videa (koji traju manje od jedne minute) u kojima korisnik pleše i pjeva uz pjesmu po odabiru. Broji 7,209.468 korisnika. Neki korisnici koriste tu aplikaciju za ismijavanje drugih. To je, nažalost, ujedno jedan od razloga zašto je ta aplikacija jedna od najpopularnijih. Twitter je aplikacija u kojoj korisnici pišu poruke vidljive ostalim korisnicima. Naravno, postoji i opcija slanja privatnih poruka, ali većina ju samo koristi kako bi se obratili onima koji ih prate.




Pomoću različitih aplikacija može se postati poznat. Najpoznatiji je PewDiePie, a slijede ga Dolan Dark, Grandayy, Lele Pons, TheOdd1sOut i mnogi drugi.

Aplikacije su važan dio života mnoge djece, ali i odraslih jer su, ponajprije, zabavne i jer im se može pristupiti u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta.


Šimun Ujević, 7. E

bottom of page