top of page

Zašto čitati Jane Austin?

Ako ste u potrazi za dobrim štivom, svjetski klasik Ponos i predrasude jedne od najpoznatijih spisateljica svih vremena Jane Austen, sigurno vas neće razočarati. Neustrašiva Austen svoju prvu knjigu Razum i osjećaji objavljuje 1811. pod pseudonimom "A Lady", čime zadobiva pažnju visokog društva. Mnoge spisateljice tog doba objavljivale su pod pseudonimom (često muškim imenom) jer se smatralo neprimjerenim da se žene bave književnošću.


Iako sama nikad nije pronašla pravu ljubav, stvorila je neke od najljepših ljubavnih priča.

Bila je mudra osoba koja se često na prikriven način svojim romanima borila za bolji položaj žena. Njenu upornost i principijelnost možemo vidjeti u liku Elizabeth Bennet, protagonistice romana Ponos i predrasude, koji odlično prikazuje društvene odnose i život 19. stoljeća. Gospođa Bennet želi što prije udati svojih pet kćeri kako bi im osigurala sretnu i sigurnu budućnost. U njihov kraj dolazi gospodin Bingley, dobrostojeći neoženjeni muškarac i sa sobom dovodi i gospodina Darcyja te svoje sestre gospođicu

Bingley i gospođu Hurst. Hempširske djevojke na raskošnom balu vrlo brzo zaintrigira gospodin Bingley, dok većina stječe vrlo loš utisak o preponosnom Fitzwilliamu Darcyju, pogotovo Elizabeth Bennet.

Ovaj dinamičan roman razrađuje teme poput položaja žena, obiteljskih odnosa, nasljeđa i prave ljubavi. Oštroumni će vas karakter Lizzie Bennet, koja se pomirila s činjenicom da joj najveći cilj i nastojanje u životu treba biti da se dobro uda, navesti na neprekidno čitanje kako biste saznali dobije li ona zaista sretan kraj koji zaslužuje. Osim u dobrostojećim obiteljima, ženama ostalih slojeva jedino dostupno obrazovanje bile su eventualno koja knjiga i njihove majke, koje su bile zadužene za održavanje kuće i podizanje djece. U slučaju obitelji Bennet, nijedna od kćeri nije mogla naslijediti kuću, već će rođak Collins nakon smrti gospodina Benneta pravno posjedovati imanje. Ovo nas djelo uči i kako su žene u 19. stoljeću bile zakinute za mnoga prava koja danas imaju, a dobila su ih zahvaljujući spisateljicama poput Jane Austen. Njihovi snovi, ideje i želje nisu bili ostvarivi pa nam to danas ostavlja najveću motivaciju - učimo i ostvarujmo svoje snove za sve žene koje to nisu mogle!


Marija Galić

Izvori fotografija: Pinterest, Školska knjiga

bottom of page