top of page

Čime su se kitili Avari i Slaveni


U listopadu smo posjetili Galeriju Arheološkog muzeja u Zagrebu i sudjelovali u edukativnoj radionici izrade srednjovjekovnog nakita.


Sam muzej smješten je u palači Vranyczany-Hafner na Zrinjevcu još od 1945. godine. Muzejski fond danas broji više od 450.000 različitih artefakata koji su prikupljeni iz različitih izvora. Zanimljivo je to da su se artefakti u prvim godinama muzeja prikupljali kupovinom ili poklonima. Nešto kasnije terenska su istraživanja postala glavni izvor prikupljanja spomeničke građe.


U galeriji su nas dočekale Zorica Babić, muzejska pedagoginja i Sara Brašnović, stručna suradnica. Prije praktičnog dijela naučili smo kako su Avari i Slaveni živjeli, kakvim su se nakitom kitili te koje su vrste nakita postojale. Riječ je o nakitu glave, nakitu ruku te nakitu vrata i prsa. Nakon prezentacije slijedila je radionica na kojoj smo sami izrađivali različite vrste nakita od bakrene žice pomoću kliješta, čemu je prethodila demonstracija gospođe Brašnović. Na kraju smo znanje provjerili kvizom, koji smo uspješno odigrali.

Nakon radionice smo prošetali užim centrom grada i razgledali neke znamenitosti poput Trga kralja Tomislava, Umjetničkog paviljona i zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinjevcu. Preko Trga bana Josipa Jelačića uputili smo se do katedrale, Gornjeg grada, Tkalčićeve pa sve do Ilice i Frankopanske ulice, gdje smo tramvajem krenuli nazad svojim kućama.


Roza Božičević, 7. c


bottom of page