top of page

Što se krije iz pozornice?

U petak, 6. prosinca 2019., posjetili smo Hrvatsko narodno kazalište.


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu jedno je od najljepših kazališta u Hrvatskoj. Nalazi se na Trgu Republike Hrvatske. Okruženo je brojnim zgradama visoke spomeničke vrijednosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kazalište je svečano otvorio car Franjo Josip I. 16. listopada 1895. godine.



Posjetiteljima kazališta poznati su gledalište i pozornica, no samo kazalište skriva mnoge tajne. Postoje garderobe za glumce, pjevače i baletane te radionica u kojoj krojači izrađuju kostime, a postolari obuću. Također, postoje prostorije u kojima se izrađuju scenografije. Kazališna zgrada je velika, ali ne dovoljno pa je zato napravljen tunel ispod ulice Andrije Hebranga do zgrade Hrvatskoga sokola. Baletni ansambl tamo održava svoje probe.



U pozadini te iznad i ispod pozornice nalaze se konstrukcije koje omogućuju pomicanje i izmjenu scenografija tijekom predstava. Također, postoji osam različitih zastora, od kojih je jedan metalni, a služi za zaštitu od požara. Požar je najveća prijetnja sigurnosti kazališta.

Obilaskom kazališta stekli smo dojam o tome koliko prostora i vremena zahtjeva jedna predstava.


Petra Sambol (8. E)

bottom of page